Орална хигиена при възрастните

Поддържането на добро орално здраве е важно на всеки етап от живота. Важно е обаче да осъзнаете, че има здравословни проблеми, за които трябва да имате предвид на определени етапи. Стареенето оказва влияние върху цялостното орално здраве, затова нека поговорим как възрастните хора могат да се грижат за зъбите си, така че това да повлияе положително и на цялостното им здраве! Прочетете, за да научите проблемите, които зрелите възрастни трябва да знаят, свързани с оралното здраве.

 

Проблеми с оралното здраве при възрастните

 

Четирите основни области на загриженост за застаряващите възрастни са кариес, сухота в устата, загуба на зъби и рак на устната кухина. Въпреки това, с редовни посещения при нашите грижовни зъболекари, ние можем да ви помогнем да поддържате устата си здрава с напредване на възрастта!

 

Кариеси

 

С напредването на възрастта венците могат да се отдръпнат от зъбите. Това разкрива повече зъбна повърхност, както и зъбните корени. Докато зъбите са покрити с твърдо защитно покритие, наречено емайл, корените на зъбите не са. Това означава, че плаката може да атакува мекия цимент на зъбните корени и да причини кариес. Заболяването на венците също ще допринесе за рецесия и гниене на корените.

 

Загниването около краищата на пломбите също е често срещано при по-възрастни хора. С течение на времето пломбите могат да отслабнат или да се счупят, а тези счупвания са идеални скривалища за бактерии, които могат да доведат до гниене.

 

Суха уста

 

Над 500 вида лекарства могат да причинят сухота в устата, така че е възможно да приемате едно от тези лекарства! Слюнката, която тялото ви естествено произвежда, действа като изплакване, отмивайки частици храна, както и киселина, която се произвежда от плаката. Следователно намаляването й може да доведе до повече кариеси. Обичайните лекарства, които може да приемате, които могат да причинят сухота в устата, включват тези, използвани за лечение на алергии, астма, високо кръвно налягане, висок холестерол, болка, тревожност, Паркинсон и Алцхаймер.

 

Ето няколко начина за предотвратяване на сухота в устата:

 

  • Използвайте орални овлажнители без рецепта, като спрей или вода за уста.
  • Пийте повече вода и не чакайте да ожаднеете.
  • Използвайте таблетки за смучене или дъвки без захар, за да стимулирате производството на слюнка. Дъвка без захар с основна съставка ксилитол осигурява двойна полза, тъй като ксилитолът помага да се предотврати полепването на бактериите, причиняващи кариес, по зъбите.
  • Вземете си овлажнител, за да запазите влагата във въздуха.
  • Избягвайте или минимизирайте консумацията на храни и напитки, които дразнят сухота в устата, като кафе, алкохол, газирани безалкохолни напитки и киселинни плодови сокове.
  • Посъветвайте се с вашия лекар дали можете да коригирате дозировката на вашите лекарства или да вземете друго лекарство.

Загуба на зъби

 

Загубата на зъби обаче е предотвратима! Редовните стоматологични прегледи и почиствания два пъти годишно помагат за запазване на останалите зъби и осигуряват грижа за всякакви протези, мостове или импланти.

 

Загубата на зъби може да бъде причинена от кариес, заболяване на венците или в резултат на нараняване, рак или просто износване с течение на времето. Една от причините заболяването на венците да е толкова широко разпространено сред възрастните е, че често е безболезнено състояние до напреднал стадий. Ако заболяването на венците не се лекува, венците могат да започнат да се отдръпват от зъбите и да образуват дълбоки пространства, наречени джобове, където могат да се събират частици храна и повече плака. Напредналото заболяване на венците може в крайна сметка да унищожи венците, костите и връзките, които поддържат зъбите, което води до загуба на зъби. Ако това се случи, пълните или частични протези и зъбните импланти са процедури за заместване на липсващи зъби и за връщане на усмивката.

 

Орален рак

 

При всеки рутинен преглед в клиниката на Saghir Dent, нашите зъболекари извършат орален преглед, за да проверят устните, венците, езика и цялостната устна кухина за признаци на рак. Най-честият симптом е упорита рана в устата, която не заздравява в рамките на две седмици. Ако имате постоянна болка в устата и бяло или червено петно ​​върху венците, езика, сливиците или лигавицата на устата, незабавно посетете зъболекар.

 

Можете да намалите риска от рак на устната кухина, като четкате, почиствате с конец и редовно посещавате зъболекар, спрете да пушите, спрете да дъвчете тютюн и емфие и намалите или премахнете консумацията на алкохол.

 

 

Като цяло, здравата уста като зрял възрастен започва с редовна грижа и почистване през целия ви живот – но никога не е твърде късно да започнете да поддържате добро орално здраве! Говорете с вашия зъболекар за да научите как можете да имате по-здрава уста, независимо от възрастта ви.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Орална хигиена при възрастните

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки