Кървенето на венците и как да се справим с него?

Кървенето на венците е изключително често – до такава степен, че повечето от нас са го го изпитали през живота си. Всъщност повече от половината население е имало кървене на венците по време на четкане на зъбите само през последната година.

Кървенето на венците е един от първите признаци на заболяване на венците и трябва да действа като червен флаг, че нещо трябва да се промени в нашата рутинна грижа за оралното здраве.

Само защото може да изглежда нормално венците ни да кървят, това не означава, че трябва да го игнорираме. Точно обратното всъщност.

Какво можем да направим?

  1. Четкайте два пъти на ден за две минути с паста за зъби с флуорид

 

Миенето на зъбите два пъти на ден в продължение на две минути с паста за зъби с флуор е жизненоважно за здравето на венците и също така помага за предпазване от други орални заболявания.

Също толкова важно е след миене на зъбите да изплюем излишната паста за зъби и да не изплакваме устата си с вода. Това гарантира, че флуоридът остава по-дълго върху зъбите ни, като ни осигурява допълнителна защита.

  1. Използвайте електрическа четки или конци за зъби

Използването на електрическа четки или конци за зъби е друг ключов компонент на добра рутина за орално здраве. Това е така, защото четката за зъби не може да влезе между зъбите ни, както електрическите четки или конец за зъби могат. Важно е да почистите  тези зони, които четката за зъби не може да достигне, в противен случай могат да се натрупа плака, което потенциално да причини проблеми на венците ни.

През последните години проучванията свързват здравето на венците с намален риск от сърдечни заболявания, така че ползите надхвърлят здравето на венците.

  1. Използвайте вода за уста с флуорид

Водата за уста с флуор е полезна за здравето на устната кухина, тъй като помага да изчистим устата ни от замърсяване. Също така помага за предотвратяване на натрупването на плака върху венците ни, между зъбите ни и по повърхността на зъбите.

Освен всичко това може да помогне и за освежаване на дъха ни, като убива бактериите, свързани с лошия дъх (халитоза). Важно е, когато избираме вода за уста, да изберем такава, съдържаща флуорид, за да осигурим допълнителна защита на зъбите си през целия ден.

  1. Посещение при зъболекар

Ако имаме нещо нередно с колата си, вероятно ще се обадим на механик, нали? Същият принцип важи и за проблемите със зъбите. Стоматологичната практика е най-добрият пристан за всякакви проблеми с оралното здраве, които имаме, включително кървене на венците.

Ако венците ни продължават да кървят за продължителен период от време, важно е да не чакаме да дойде рутинният ни час за преглед. 

  1. Здравословно хранене и начин на живот

Това е важно не само за кървящите венци, но и за доброто здраве като цяло. Здравословното хранене е важно, за да функционира правилно устата ни. Не забравяйте, че когато четем етикетите „без добавена захар“ не означава непременно, че продуктът е без захар. Това просто означава, че не е добавена допълнителна захар, но не включва наличието на естествено срещащи се захари. Начина на живот също може да повлияе на здравето на устата ни, като пушенето и пиенето на алкохол. Тези, които пушат, са по-склонни да имат заболяване на венците. Това е така, защото пушенето причинява липса на кислород в кръвния поток, така че заразените венци нямат шанс да се излекуват.

 

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Кървенето на венците и как да се справим с него?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки