Гингивит

Гингивитът е възпалително заболяване на венците. Симптомите на гингивита включват зачервяване, подуване и често кървене от венците при четкане на зъбите или при използване на конец. Здравите венци са розови, твърди и не кървят.

Основните причини, които водят до възпалението на венците са лошата оралта хигиена, натрупването на плаков биофилм и зъбен камък. Тютюнопушенето, както и  някои хормонални промени, например при бременност също може да са причина за развитието на гингивит. В ранните стадии лечението на гингивита е лесно и включва подобряване на оралната хигиена и методите на четкате. Правилната техника на миене на зъбите е много важна. Натрупаният зъбен камък може да се отстрани само чрез професионално почистване на зъбите.

Пренебрегването на ранните симптоми на гингивита може да доведе до прогресиране на заболяването и развитието на пародонтит. Затова се препоръчва професионалното почистване на плаката и зъбния камък да се извършва на всеки шест месеца.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Гингивит

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки