Какво е естетична дерматология?

Естетичната дерматология е клон на дерматологията, който се фокусира върху защитата, поддържането и възстановяването на здравето и външния вид на кожата чрез медицински лечения. 

Защо здравето и външният вид на кожата се влошават?

Кожата, като всеки друг орган в тялото (или всяко друго защитно покритие в този случай – като тапицерия на диван), страда от износване с употреба и с времето. Причините за износване могат да бъдат разделени на вътрешни и външни.

Вътрешното износване е генетично предварително програмирано и неизбежно – и се случва във всеки орган на тялото с течение на времето. Генетичните механизми за това се изследват активно, но крайният резултат, независимо дали става въпрос за ставите, сърцето или кожата, е, че има по-малко клетки в органа и те изпълняват функциите си по-зле.

Външното износване възниква от „използване“. Не можем да предпазим кожата си от всичко, което може да й навреди, по същия начин, както е невъзможно да предпазим телата си от всичко, което може да й навреди (захар, замърсяване и т.н.).

Вътрешно износване на кожата

Характеристиките на вътрешното износване могат да се видят при биопсия. Има по-малко фибробласти, така че има по-малко производство на колаген (вижда се като по-тънка кожа), има по-малко мастни жлези (вижда се като суха кожа) и има по-малко еластични влакна (вижда се като набръчкване и увисване). Кожата става по-крехка и лесно се уврежда.

Външно износване на кожата

Характеристиките на външното износване при биопсия на кожата са увеличени количества пигментация дезорганизация в начина, по който са подредени колагеновите и еластични влакна, разширени кръвоносни съдове колекции от доброкачествени клетки или колекции от злокачествени клетки, където ДНК е трайно увредена.

Кожата изисква грижи, както всеки друг орган

По същия начин, по който се предприемат поддържащи и възстановяващи лечения за по-слаби бъбреци или износени стави, които може да са се развили поради стареенето и изтичането на времето, подобни поддържащи и възстановяващи лечения са необходими за кожата, за да смекчи ефектите от вътрешното износване.

От това следва, че по същия начин, по който са необходими защитни и възстановителни лечения за увреждане на други органи, същото е необходимо за защита и възстановяване на кожата от ефектите на прекомерно слънце, тютюнопушене и замърсяване. Доброто здраве започва със здравето на кожата.

Трите основни неща, които причиняват износване и разкъсване на кожата, са изброени по-долу. Те трябва да бъдат максимално ограничени.

Излагане на слънце

Ясно е, че ултравиолетовата светлина причинява разграждане на колагена и уврежда ДНК в кожните клетки, което води до повишен риск от рак на кожата. Избягването на излагане на слънце е от първостепенно значение за забавяне на влошаването на кожата.

Пушенето

Пушенето също причинява увреждане на кожата, като разгражда колагена и увеличава риска от плоскоклетъчен карцином на кожата. Много от страничните ефекти от тютюнопушенето могат да се обърнат в годините след спирането.

Замърсяване на околната среда

Последните изследвания показват, че въглеводородите и други токсини, открити в околната среда, водят до стареене на кожата.

Колко ефективни са естетичните процедури?

Нашият дерматолог насочва пациентите към подходящи лечения, които са рентабилни и осигуряват отлични естетични резултати.

Какво трябва да направя сега?

Ако се интересувате от естетично лечение, запишете час нашият дерматолог, който с радост ще ви помогне.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Какво е естетична дерматология?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки